In 2013 hebben we een blog geplaatst over onze favoriete WordPress plugins (zie het blog bericht). Inmiddels zijn we veel ervaring rijker, zijn er veel nieuwe plugins bijgekomen. Een mooi moment dus om weer 10 plugins te bespreken die we zeker de moeite waard vinden! 

Een kort overzicht van de plugins die we hieronder verder bespreken:

 1. Limit Login Attempts
 2. WordPress SEO by Yoast
 3. Simple Lightbox
 4. Admin Menu Tree Page View
 5. BackWPup
 6. Better WP Security
 7. WP Mobile Menu
 8. P3 – Plugin Performance Profiler
 9. Sticky Notification Bar For WordPress
 10. Custom sidebars

Thema’s worden steeds uitgebreider, als u een thema heeft geinstalleerd is het zeker de moeite waard of onderstaande plugins niet al verwerkt zitten in uw thema. Ook is het belangrijk om niet zomaar heel veel plugins te installeren, omdat dit de snelheid van uw website beinvloed. Bedenk dus goed welke plugins voor u of voor de bezoekers van uw website interessant zijn en echt meerwaarde bieden. De laadtijd van de plugins kan worden getest met de hieronder besproken P3 plugin.

Tot slot: heeft u hulp nodig bij het installeren of gebruiken van een van deze of van andere plugins, of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op, of plaats een reactie. Vind u onderstaande informatie interessant? Dan mag u dit delen via social media of een reactie.


 

1. Limit Login AttemptsWordPress plugin Limit Login Attempts

Categorie: veiligheid

WordPress is een erg populair CMS om mee te werken, en niet voor niks. Het is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk aan te passen. Dat het zo populair is heeft voordelen: er is veel ondersteuning, er zijn enorm veel plugins en thema’s voor te vinden. Het heeft echter ook een groot nadeel, en dat is dat ook hackers goed met WordPress overweg kunnen. De kans is dus relatief groot dat hackers proberen uw website te hacken. Er zijn een aantal belangrijke zaken om het risico zo klein mogelijk te maken:

 • Zorg voor goede inlognamen en wachtwoorden (dus niet inlognaam “admin” en wachtwoord “12345678”)
 • Zorg dat zowel uw website als de server waarop uw website staat up to date is: zorg dat u regelmatig uw plugins, thema(‘s) en WordPress zelf update
 • Zorg dat de instellingen van uw WordPress website goed staan en u de bestanden goed beveiligd
 • Zorg dat men niet oneindig kan proberen in te loggen

Het laatste punt kan worden opgelost met Limit Login Attempts. Deze eenvoudige plugin doet maar 1 ding: zorgen dat er een maximaal aantal inlogpogingen is. Zo kunnen hackers maximaal ‘x’ maal proberen in te loggen. Lukt het ‘x’ keer niet, dan worden ze geblokkeerd. De ‘x’ kunt u zelf instellen, en staat standaard op 4. Na 4 foutieve inlogpogingen wordt het IP adres tijdelijk geblokkeerd. Na 4 tijdelijke blokkades wordt het IP adres langer (standaard 24 uur) geblokkeerd. Fijn is dat u ook automatisch een mail ontvangt als er blokkades zijn. Zo kunt u zelf ingrijpen.

Deze WordPress plugin vinden we zo belangrijk dat we deze als eerste voor elke website instellen.

Lees hier meer over Limit Login Attempts


 

2. WordPress SEO by YoastWordPress SEO by Yoast

Categorie: SEO

Tegenwoordig is het erg belangrijk goed gevonden te worden op Google (lees hier ons artikel over zoekmachine optimalisatie). Hoe beter uw website vindbaar is, des te meer bezoekers, en dus (potentiële) klanten ontvangt u. Er zijn erg veel manier om de vindbaarheid van uw website te verbeteren, maar gelukkig is het niet nodig om u hierin te verdiepen. De plugin WordPress SEO van Yoast kijkt namelijk automatisch naar uw pagina’s en berichten en geeft advies over hoe u de vindbaarheid kunt verbeteren. U hoeft alleen maar een zoekwoord in te geven en het bericht of de pagina als concept op te slaan of te publiceren.

Een aantal zaken waar WordPress SEO naar kijkt zijn:

 • De lengte van uw artikel
 • De titel, en of (en waar) het zoekwoord voorkomt in uw artikel en de slug (permalink)
 • Of het zoekwoord voorkomt in het artikel, kopteksten, de SEO titel en meta omschrijving
 • Of het zoekwoord voorkomt in Alt tags van afbeeldingen
 • Of er externe links zijn

Elk artikel waar u een zoekwoord voor invult krijgt een waardering in de vorm van een gekleurde bal. Vervolgens kunt u eenvoudig zien welke artikelen aandacht nodig hebben en hier zelfs op filteren.

Naast de artikel functies bied WordPress SEO nog veel meer instellingen en mogelijkheden. Een must have voor uw WordPress website(s) dus!

http://wordpress.org/support/plugin/wordpress-seo


 

3. Simple LightboxWordPress plugin Simple Lightbox

Categorie: layout

Lightbox is een methode om grote afbeeldingen in uw website te tonen. Vaak zal u afbeeldingen in een kleiner formaat in uw pagina of bericht zetten, en als men op die afbeelding klikt een grotere versie laten openen (zoals op deze pagina). Op die manier kunt u afbeeldingen laten zien zonder dat deze direct teveel ruimte innemen en de laadtijd van uw pagina vergroten. Het openen van een foto in Lightbox is mooier dan in een nieuw venster, of in plaats van de website.

Met de gratis WordPress plugin Simple Lightbox kunt u eenvoudig alle afbeeldingen op uw website automatisch in een Lightbox venster laten openen. U hoeft dit dus niet per afbeelding aan te geven. Daarnaast kunt u diverse instellingen beheren, zoals wanneer Lightbox moet worden gebruikt, de layout van Lightbox, en de teksten die in Lightbox staan.

Er zijn tegenwoordig veel thema’s die al een Lightbox ingebouwd hebben, waardoor deze plugin overbodig is. Het is dus zinvol vooraf te controleren of dat bij uw thema ook het geval is.

http://wordpress.org/plugins/simple-lightbox/


4. Admin Menu Tree Page ViewWordPress plugin Admin Menu Tree Page View

Categorie: functionaliteit

Als u veel pagina’s heeft aangemaakt in uw WordPress website kan het soms onoverzichtelijk worden. Paginering, filters en de zoekfunctie kunnen hierbij wel helpen, maar deze plugin zal in veel gevallen nog beter werken. Bijkomend voordeel is dat u het venster “Alle pagina’s” over kunt slaan. Dit scheelt dus tijd en zoeken / filteren.

De gratis WordPress plugin Admin Menu Tree Page View toont in het submenu van Pagina’s alle pagina’s die u heeft aangemaakt. Alleen de hoofdpagina’s worden getoond, en de subpagina’s zijn zichtbaar door de boomstructuur open te klappen. Hierdoor kunt u dus snel naar de juist pagina navigeren. Ook kunt u hier snel zoeken, de pagina bekijken en nieuwe pagina’s toevoegen.

http://wordpress.org/plugins/admin-menu-tree-page-view/


5. BackWPupWordPress plugin BackWPup

Categorie: veiligheid

Zoals we al eens in een blog bericht hadden aangegeven zijn backups erg belangrijk. Mocht er ooit iets met uw server gebeuren dan is het altijd prettig een actuele backup van uw website of webshop te hebben zodat u snel uw website weer kunt herstellen. U zou natuurlijk een handmatige export kunnen maken via het venster Extra – Exporteren, maar het kan ook makkelijker en beter.

Met BackWPup kunt u automatisch op een door u te bepalen datum / tijd en interval een volledige backup laten maken. U kunt vervolgens aangeven wat er met deze backup moet gebeuren, dus of u de backup per mail wilt ontvangen, naar FTP laten sturen, of bijvoorbeeld naar uw Dropbox account laten sturen. Als u hem naar Dropbox stuurt is de backup van uw server af, dus mocht er echt een probleem met de server zijn dan is uw backup veilig.

U kunt met de WordPress plugin BackWPup tot in detail aangeven welke plugins, thema’s, mappen, database tabellen en overige inhoud u wel of niet wil laten backuppen.

http://wordpress.org/plugins/backwpup/


6. Better WP SecurityWordPress plugin Better WP Security

Categorie: veiligheid

Zoals bij de plugin Limit Login Attempts aangegeven is beveiliging van uw WordPress website erg belangrijk. Wilt u meer doen met veiligheid dan alleen het inloggen beveiligen dan kunt u de plugin Better WP Security toepassen.

De gratis WordPress plugin Better WP Security ‘scant’ uw website en geeft advies over welke onderdelen van uw website veiliger kunnen. In veel gevallen zijn deze instellingen eenvoudig aan te passen. Zo wordt ondermeer gekeken naar wachtwoorden, database instellingen, en of bestanden beveiligd zijn. Via het dashboard krijgt u in een overzichtelijke lijst snel een goed beeld van de beveiliging. Met kleuren wordt aangegeven hoe veilig elk onderdeel is.

http://wordpress.org/plugins/better-wp-security/


7. WP Mobile Menu

Categorie: functionaliteitWordPress plugin WP Mobile Menu

Het is belangrijk dat uw website overal en altijd bereikbaar en goed te zien is. Ook op tablets en smartphones dus. Met een zogenaamde “responsive website” heeft u één website die zich automatisch aanpast naar het schermformaat, en daarmee ook op telefoons en tablets goed te zien is.

Met de gratis plugin WP Mobile Menu kunt u een menu toevoegen dat alleen zichtbaar is op mobiele apparaten. Zo kunt u functies aanbieden die specifiek voor telefoons en tablets geschikt zijn.

Met de WordPress plugin kunt u zelf instellen welk menu u wil laten zien, welke balken zichtbaar moeten zijn, welke links er zijn en de kleuren instellen.

https://wordpress.org/plugins/mobile-menu/


8. P3 – Plugin Performance Profiler

Categorie: snelheidWordPress plugin P3

Plugins kunnen invloed hebben op de snelheid van uw website. Omdat een snelle website belangrijk is voor uw bezoekers en de google waardering is het belangrijk hier zicht op te houden. Met de gratis WordPress plugin P3 kunt u meten welke invloed plugins hebben op de snelheid van uw website.

https://wordpress.org/plugins/p3-profiler/


 

 

9. Sticky Notification Bar For WordPress

Categorie: functionaliteit

Het is bewezen dat het op websites goed werkt als het menu altijd in beeld is. Dit zorgt ervoor dat bezoekers van uw website eenvoudiger binnen uw website kunnen navigeren, langer op uw website blijven en meer bekijken. Hiermee kunt u dus meer omzet behalen uit uw website door een menu altijd in beeld te laten zijn.

De gratis WordPress plugin Sticky Notification Bar plaatst een balk op uw website die niet alleen een menu weergeeft, maar indien gewenst ook een logo, social media links, zoekvenster, en een gelinkte knop die naar de bovenkant van uw website gaat. Ook heeft de plugin veel instellingen, zoals de kleur, breedte, afstand wanneer de balk moet verschijnen, keuze uit welk menu u wilt weergeven. Hiermee kunt u de balk dus helemaal naar wens instellen.

Steeds meer WordPress themes hebben standaard al een menu dat in beeld blijft. Heeft uw thema dit al en bent u daarmee tevreden dan hoeft u deze plugin dus niet te gebruiken.

https://wordpress.org/plugins/sticky-notification-bar/


10. Custom sidebars

Categorie: functionaliteitWordPress plugin Custom sidebars

Widgets zijn mooie mogelijkheden om extra informatie naast artikelen te laten zien. Deze widgets staan in zijbalken. Als u op bepaalde pagina’s of berichten andere informatie wil laten zien dan op andere pagina’s dan kan de plugin Custom sidebars uitkomst bieden. Met deze WordPress plugin maakt u namelijk meerdere ‘sidebars’ aan, waarin u per sidebar zelf de widgets kunt plaatsen. Vervolgens kunt u bij de pagina’s en berichten de juiste sidebar kiezen.

https://wordpress.org/plugins/custom-sidebars/


 

Vragen / opmerkingen?

Heeft u nog vragen, toevoegingen of opmerkingen over dit onderwerp? Wij zien uw reactie graag tegemoet! Ook kunnen we u natuurlijk helpen bij het maken van een sitemap, installeren van plugins etc.

Over Compass Creations

Compass Creations is een webdesign bureau uit Gouda dat zich richt op het totale aspect van het maken van websites. Van het technische deel en grafisch ontwerp tot hosting, onderhoud en advisering: bij ons bent u aan het goede adres voor alles wat er komt kijken bij een website.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat al onze websites voldoen aan de hoge eisen van vandaag de dag, dat u zelf uw website kunt bijhouden en dat u bij ons terecht kunt met uw vragen.

We zijn bereikbaar, houden van eerlijk zaken doen en hanteren aantrekkelijke tarieven, omdat we vinden dat een goede website voor iedereen bereikbaar moet zijn.

Neem contact met ons op.

Compass Creations webdesign Gouda links link hyperlink intern extern CMS WordPress Joomla HTML CSS PHP