Zoekmachineoptimalisatie

Naast een duidelijke, snelle website is vandaag de dag SEO enorm belangrijk. Een goede website is natuurlijk belangrijk, maar als vervolgens niemand die website ziet streeft het ook zijn doel voorbij. Daarvoor is het belangrijk dat de website goed gevonden wordt bij zoekmachines. Dit heet zoekmachine optimalisatie, ofwel Search Engine Optimization (SEO).


zoeken seo google zoekmachine optimalisatie
Compass Creations heeft inmiddels ruime ervaring met het optimaliseren van uw website, zodat deze goed gevonden wordt door zoekmachines. Hieronder geven we een aantal tips en zaken waar we zelf rekening mee houden.

1. Schrijf goede inhoud

Zoekmachines zoeken gericht op website naar informatie. Hoe beter de informatie is die op de website wordt gegeven, hoe hoger zoekmachines de pagina waarderen. Laat belangrijke woorden ook meerdere malen in de tekst terug komen.
Begin alinea’s met kopteksten en gebruik hier ook de opmaak van kopteksten voor, in volgorde van belangrijkheid: header 1, 2, 3 etc.
Teksten op pagina’s mogen best uitgebreid zijn. Hoe meer tekst, hoe meer zoekmachines zoals Google op uw website kunnen vinden. Maat let op: ook de leesbaarheid van uw tekst is belangrijk.

2. Gebruik metatags

Metatags beschrijven de eigenschappen van de pagina, zoals de titel, inhoud, auteur, zoekwoorden en dergelijke. Maak altijd goed gebruik van de metatags zodat de zoekmachines snel doorhebben wat de inhoud van de website is.

3. Zorg dat de website snel geladen wordt

De snelheid van uw website zorgt bij zoekmachines voor een hogere waardering (zoals bij Google de Pagerank). Door een hogere waardering komt uw website hoger in de zoekresultaten, wat betekent dat mensen uw website eerder zien en dus eerder naar uw website zullen gaan.

4. Voorkom duplicate content

Als een zoekmachine dezelfde teksten op internet meerdere keren tegenkomt zal deze hier een lagere waardering aan geven. Dit heet dubbele inhoud (duplicate content) en wordt dus door de zoekmachines ‘bestraft’. Het kopiĆ«ren van teksten van een andere website voor uw website is dus geen goed idee. Ook kunt u beter niet dezelfde tekst die u op bijvoorbeeld een blog op uw website heeft staan direct kopiĆ«ren naar bijvoorbeeld facebook. Ook dit wordt gezien als dubbele content.
Daarnaast gebeurt het vaak dat bij CMS systemen een bericht op verschillende pagina’s terugkomt. Een bericht kan op de homepage staan bij de laatste berichten, op een ‘eigen’ pagina, op een pagina met archieven etc. Op deze manier komt hetzelfde bericht dus al 3 keer op uw website te staan, wat zorgt voor duplicate content. Het is dus verstandig dit zodanig in te richten dat dit niet gebeurt.

5. Afbeeldingen en video’s

Afbeeldingen en video’s gebruiken in teksten is goed voor de waardering door zoekmachines, mits goed gebruikt. Bij afbeeldingen en video’s moeten altijd een goede titel en omschrijving worden aangegeven. Daarnaast is het belangrijk om niet te grote bestanden te gebruiken. Dit vertraagt namelijk het laden van de website, wat op zijn beurt weer zorgt voor een lagere waardering.
Naast de SEO kunnen afbeeldingen en video’s ook zorgen voor verduidelijking van de tekst. Door afbeeldingen of video te gebruiken kan de tekst onderbroken worden, waardoor het makkelijker leest, en het kan zorgen dat onderwerpen die met tekst moeilijk uit te leggen zijn snel duidelijk worden.
Bij video is het verstandig om uw video op een videowebsite te zetten, zoals Youtube of Vimeo, en de video op uw website te laden. Op deze manier kunnen ook bezoekers van een dergelijke website uw video vinden, en kost het u geen ruimte en bandbreedte om de video te hosten. Let hier goed op de titel, onderschrift en omschrijving. Ook kunnen mensen reageren op de video, en deze liken / bewaren / doorsturen waardoor het bereik en de SEO alleen maar beter wordt.

6. Sitemap

Een sitemap is een weergave van alle pagina’s en berichten op uw website. Bij CMS websites zoals WordPress of Joomla is een wordpress automatisch te maken en wordt deze ook automatisch bijgewerkt als er nieuwe informatie is. Een sitemap geeft in 1 blik een duidelijk overzicht van de inhoud van uw website, en is voor zoekmachines erg interessant door de inhoud en de links naar de pagina’s en berichten op uw website.

7. Gebruik links

Links naar uw artikelen zijn goed voor de SEO. Hoe meer links er zijn naar artikelen of website, des te hoger is de waardering voor uw website.
U kunt vanuit artikelen naar andere artikelen linken (interne links) zoals bijvoorbeeld een nieuwsitem maken over een nieuw artikel dat u heeft geschreven, of in algemene artikelen verwijzen naar specifieke artikelen met meer informatie over een bepaald onderwerp.
Ook externe links zijn goed voor de zoekmachine optimalisatie. Door op andere websites te verwijzen naar uw eigen website, of een artikel op uw website, krijgt u niet alleen meer traffic (bezoekers) naar uw website, maar ook de zoekmachines vinden deze links. Externe links kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden op social media (Twitter, facebook, linkedin etc), op forums of in reacties op berichten op andere websites.

Zoals eerder aangegeven is duplicate content niet goed voor de waardering. Door een samenvatting van een artikel op uw homepage te zetten kunt u dit voorkomen. Vaak krijgt u dan automatisch een “lees meer” link onder de samenvatting. Door de naam van deze “lees meer” link te veranderen kunt u de SEO verbeteren. U kunt hier bijvoorbeeld schrijven “Lees meer over zoekmachine optimalisatie (SEO)”.

8. Let op de naam van pagina’s

Voor de zoekmachines is de naam van de pagina’s belangrijk, zodat ze weten waar de informatie over gaat.

9. Instellingen website

De manier waarop de URL (link) naar een pagina wordt opgebouwd is erg belangrijk voor zoekmachines. De titel van de pagina kan het best terugkomen in de URL. Bij CMS websites is dit in te stellen, als u daar vragen over heeft kunt u contact met ons opnemen.
De instellingen voor robots bepalen in hoeverre zoekmachines uw website doorzoeken, bijhouden en links volgen. Door hier de juiste instellingen te kiezen kunt u uw website beter vindbaar maken.

10. Onderhoud

Zorg ervoor dat u regelmatig uw website update. Niet alleen zorgt u daarmee dat de informatie correct is, maar daardoor geven de zoekmachines uw website ook een hogere pagerank.

11. Reacties

Het toelaten van reacties is erg interessant voor een website, omdat er dan meer informatie op komt, en de inhoud geupdate wordt. Let er wel op dat spam niet op uw website terecht komt, dit staat erg slordig. Wij kunnen u adviseren hoe u ongewenste berichten op uw website kunt voorkomen.

Uw mening over deze SEO tips

We horen graag wat u van bovenstaande tips vind, of ze u helpen bij het optimaliseren van uw website, en of u wellicht meer tips heeft.

Informatie